Overslaan en naar de inhoud gaan

Wij stomen je klaar voor het ondernemerschap

Inschrijven Icon/Subscribe Created with Sketch.

In de opleiding bedrijfsbeheer draait alles om flexibiliteit! Dankzij de combinatie van lessen op de campus en leren bij jou thuis kan je flexibel aan je opdrachten werken.

Nieuw ! Ondernemerschap : 140 lestijden

Aanbevolen voor iedereen die wil starten met een zaak of die zich wil bijscholen.

Start vanaf 6/2/2019

4 modules

- Module 1 februari tot juni 2019 : de boekhoudkundige, financiële en fiscale aspecten, 68 lestijden.

Inhoud van deze module :

  • Hoe voer ik mijn boekhouding ?
  • Het invullen van de belastingaangifte
  • Verschil fiscaliteit éénmanszaak en vennootschap
  • Is mijn bedrijf financieel gezond ?
  • Het principe van de BTW

- Module 2 september 2019 : het ondernemend denken en de ondernemerscompetenties, 12 lestijden

- Module 3 oktober-november 2019 : de oprichting van een onderneming, 28 lestijden

- Module 4 november-december 2019 het commerciële beheer, 32 lestijden

Voor elke module ontvang je een deelcertificaat, wie alle modules volgt ontvangt het certificaat ondernemerschap.

Het attest basiskennis bedrijfsbeheer: nog steeds verplicht voor te leggen in Brussel!

Sta je te popelen om een eigen zaak te beginnen? Heb je een onstuitbare drive om te ondernemen of wil je eindelijk van je passie je (bij)beroep maken? Vorm je dan bij CVO Brussel om tot een heuse zelfstandige. Wij wakkeren het ondernemersvuur in jou aan en leiden je langs een weg vol businessplannen, tips & tricks en regels om succesvol te starten. Beheers de broodnodige terminologie, ontwijk de valkuilen van starters en begin als een pro aan de onderneming van je leven.

Leer ondernemen, met CVO Brussel.

CVO Brussel wapent je om als ondernemer aan de slag te gaan.

Heb ik het nodig?

Bij het starten met een eigen zaak komt heel wat kijken :

Je moet een ondernemingsnummer aanvragen bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen, verder heb je verplichtingen inzake BTW, directe belastingen en boekhouding. Het is veilig om je privé vermogen te scheiden van je zaak, daarom kiezen velen voor een vennootschap. Je moet dan een financieel plan opmaken en een notaris jouw oprichtingsakte laten opstellen.

Op sociaal vlak ben je een zelfstandige: je zal zelf bijdragen moeten betalen voor je pensioen, kinderbijslag en ziekteverzekering. Als ondernemer draag je ook een grote verantwoordelijkheid, verzekeringen kunnen deze aansprakelijkheid opvangen. Al deze verplichtingen komen in de lessen aan bod en voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan.

De opleiding bedrijfsbeheer garandeert je een veilige start. In het Brussels Gewest moet je nog altijd je kennis van bedrijfsbeheer bewijzen vooraleer je met een zaak mag beginnen. De opleiding is wenselijk voor iedereen die een zaak wil oprichten, omdat CVO Brussel je tot in de puntjes voorbereidt en wapent om als ondernemer aan de slag te gaan.

Is het wel voor mij?

Onze cursisten komen van overal. Net van de schoolbanken of al lang aan het werk: wie met een zaak wil starten, kan bij ons terecht. In de opleiding bedrijfsbeheer draait alles om flexibiliteit! Dankzij de combinatie van lessen op de campus en leren bij jou thuis kan je flexibel aan je opdrachten werken.

 

Hier kunt u het uitgebreide lessenrooster terugvinden met contact- en afstandsmomenten.

 

 

Docenten

Luc Sollie
Luc Sollie

Ik hou van boekhouden, wetgeving en belastingen. Mensen die starten met een eigen zaak sta ik graag bij. Ook cursisten die zich willen bijscholen in bedrijfsbeheer kunnen op mij rekenen. Een deel van de lessen wordt via computer gegeven. Hiervoor heb ik zelf oefeningen uitgewerkt. Cursisten kunnen die online maken en krijgen onmiddellijk hun score, de oplossing en feedback. Naast de klassieke lessen en de oefeningen op PC zijn er ook vrije consultatiemomenten waarbij cursisten individueel of in groep bij mij terecht kunnen.

Toekomst

Een voorproefje van jouw toekomst

Nadat je afgestudeerd bent bij CVO Brussel, kan je je droom waarmaken. Het businessplan dat je leerde maken in de les ligt immers al klaar! Eerdere cursisten startten al met een eigen bakkerij, een bouwbedrijf gespecialiseerd in renovaties, een fietsenwinkel, een taverne, een tuinbouwbedrijf.

Droom groots. Wat houdt je tegen?

Inschrijven

Maak kennis met de CVO Brussel alumni

Martine Van Hooff

Ik liep al een tijdje rond met het idee om een Bed & Breakfast te beginnen. Mijn echtgenoot en ikzelf wilden de vroegere stallen en schuur van de hoeve ombouwen.
Alleen ontbrak het diploma bedrijfsbeheer om te kunnen starten.
Dus heb ik mij in september 2016 ingeschreven in CVO COOVI
COOVI was geen onbekende omdat ik er al de volledige opleiding “Florist” had afgewerkt en daarna de opleiding “Fotograaf”. Beide opleidingen zullen dus zeker ook nog van pas komen in de volgende uitdaging: de Bed & Breakfast!
Wat houdt de opleiding “Bedrijfsbeheer” in? In het eerste semester (van september tot januari) werd vooral de nadruk gelegd op de boekhouding. De meeste personen zeggen dan onmiddellijk: “dat heb je toch niet nodig, je gaat gewoon naar een boekhoudkantoor”. Dat zal meestal ook gebeuren, maar als toekomstig zaakvoerder moet je wel een basiskennis hebben van wat boekhouden inhoudt, je moet niet alleen jouw boekhouder begrijpen maar ook kunnen vertrouwen. En dat laatste is maar mogelijk als je zelf ook weet waarover men spreekt.
Het tweede semester (januari-juni) was voor mij het meest interessante gedeelte. Dan word je begeleid in het opmaken van een “business plan”.
Eerst het uittekenen van jouw bedrijfje: wat wil ik doen en hoe ga ik het aanpakken? Daarna ga je echt van start, over marketing tot financieel plan. Wat kost het om een zaak te starten? Hoe ga ik mijn zaak bekend maken? Alles kwam aan bod!
Er kwam natuurlijk heel wat opzoekingswerk bij kijken, maar dat maakte het bijzonder boeiend. Het resultaat van deze paar maanden was een business plan dat op een paar details na klaar was om in te dienen bij de bank. Details, omdat bij de presentatie ervan tijdens het examen ik nog goeie tips en raad heb mogen ontvangen van de docent en de juryleden, waarmee ik rekening gehouden heb in het uiteindelijke plan.
Mijn business plan is intussen geaccepteerd bij de bank en de start van de B&B is gegeven. Dit getuigschrift is de start van een nieuw hoofdstuk!

Michel van Rhijn
Michel Van Rhijn

Enkele jaren geleden wou ik starten als concertfotograaf. Ik volgde fotografie bij CVO COOVI en de bal ging aan het rollen. Nu schuim ik concerten af. Ik geniet met volle teugen van het leven en van mijn passie. Ik krijg ook andere foto-opdrachten, zoals trouwfeesten, communies en fotoshootings voor kleine zelfstandigen. Ik werk al enkele jaren als fotograaf in bijberoep. En wat mijn boekhouder vertelt, klinkt niet langer als Chinees, dankzij de opleiding bedrijfsbeheer die ik ook bij COOVI volgde”.

Jimmy Demol

Ik heb aan de tuinbouwschool gestudeerd en ben in het bezit van een diploma tuinaannemer.
Na mijn opleiding heb ik bij verschillende tuinaannemers gewerkt, hier is de goesting ontstaan om een eigen zaak te starten. Alleen moest ik mezelf overtuigen om terug naar de schoolbanken te gaan om mijn getuigschrift “Bedrijfsbeheer” te behalen. Ik ben iemand die graag buiten werkt dus in een klas zitten was een hele opdracht. Dankzij de steun van een vriendin, die mij bijna letterlijk heeft meegesleurd in dit avontuur, is het mij gelukt om het getuigschrift te behalen en kan ik met trots zeggen dat mijn bedrijfje “Tuin & Terras Demol” al volop draait. Ik doe dit momenteel in bijberoep. Maar sinds de start zijn mijn weekends al volgeboekt voor de komende 6 maanden.
Toen ik het bedrijf ben gestart ben ik ook blij dat ik tijdens de cursus de basis van boekhouden heb meegekregen. Wat voor mij “saaie theorie” was is nu pure realiteit en laat mij toe om mijn offertes zorgvuldig te berekenen rekening houdend met alle kosten van een zelfstandige activiteit.
Ik kan deze opleiding sterk aanbevelen aan iedereen die wil starten op zelfstandige basis.
Jimmy
www.tuinenterrasdemol.be

Ciske De Staerke
Ciske De Staerke

Mijn fiets is mijn hobby en mijn beroep. In 2013 opende ik ‘Zennevelo’ in Sint-Pieters-Leeuw. Mijn specialiteit bestaat uit stadsfietsen verkopen en herstellen. Dankzij de lessen bedrijfsbeheer verliep de opstart van mijn bedrijf bijzonder vlot.